Impressie Algemene Ledenvergadering

microsoftteams-rz_-1200x600.pngwoensdag 03 maart 2021 20:01

Impressie Algemene Ledenvergadering ChristenUnie Hoeksche Waard op 27 januari 2021 om 19.30 uur via Teams

Twaalf leden namen deel aan de vergadering. Kees Groenendijk opende met Lucas 4:14-28 over Jezus die een andere tijd brengt voor armen, gevangenen, blinden, onderdrukten e.a, gevolgd door gebed. Vervolgens stelden de bestuursleden zich aan de leden voor: vice-voorzitter Rini de Moed, penningmeester Jur Vermeulen en de voorgedragen secretaris en voorzitter, respectievelijk Erik Spaans en Kees Groenendijk. Het geloof in Christus is voor allen de drijfveer om zich in te zetten voor de ChristenUnie. In verband met de verkiezing van de secretaris en voorzitter nam Huibert Steen even de leiding over. Omdat zich geen tegenkandidaten hadden gemeld werd gevraagd of iemand bezwaar had tegen de voorgedragen kandidaten. Iedereen stemde in met hun benoeming, waardoor Erik Spaans de nieuwe secretaris is geworden en Kees Groenendijk de nieuwe voorzitter. 

Vervolgens kregen de (burger)fractieleden Alma Vervelde, Kees van Pelt en Jurrian Hensen het woord (Jan van Westen was verhinderd). Zij stipten een aantal zaken in de gemeentepolitiek aan en gaven hun mening daarover. Ik noem er een paar:

  • Een kleine fractie is lastig in een coalitie. Toch is er relatief veel bereikt.

  • Het is goed om bedrijven aan te trekken, echter grote ‘blokkendozen’ moeten zoveel mogelijk voorkomen worden.

  • De winkelsluitingswet heeft veel overleg gevergd. In deze periode blijft het zoals het is.

  • In de Jeugdzorg speelt veel, er wordt vaak een beroep op gedaan. Daarom moet er telkens geld bij.

  • Het cultureel erfgoed (historische gebouwen, molens, boerderijen) moet zoveel mogelijk worden behouden. De voormalige technische school bestemmen voor bv. startups.  Lastig is het om een particulier gebouw de status van gemeentelijk monument te verlenen.

  • Ruime voor- en naschoolse opvang moet goed geregeld blijven.

  • We blijven werken aan voorzieningen voor de jeugd ter preventie van alcohol- en drugsgebruik. Wij pleiten ook voor een vuurwerkverbod.

  • Er wordt hard gewerkt aan betaalbare (starters-)woningen. Deze zijn van groot belang.

Vervolgens krijgt ChristenUnie-wethouder Huibert Steen het woord. 

  • Hij is blij en dankbaar voor het goede onderwijs in de Hoeksche Waard. Het onderwijs komt dichtbij de leerlingen. 

  • Met enthousiasme spreekt hij over het Programma duurzaamheid klimaatneutraal Hoeksche Waard in 2050. De gemeenteraad staat op de drempel te kiezen voor een energie-neutrale gemeente in 2040. En men wil een circulaire economie in 2050. Afval bestaat dan niet meer. De gemeente stimuleert succesvol de aanschaf van zonnepanelen. Jan van Westen werkt hard aan de biodiversiteit in de gemeente.

Het bestuur is van plan de leden bij dit Programma te betrekken. Welke wijk kan bv. als eerste van het gas af? 

  • Hierna vertelt Huibert over het armoede- en schuldbeleid van de gemeente. Het streven is dat iedereen financieel zelfredzaam is. Bij grote schulden moet er worden ingegrepen. Heel belangrijk is dat armoede vroegtijdig wordt gesignaleerd. Goede samenwerking tussen o.a. woningstichting, energiemaatschappij en gemeente werkt preventief. Denk aan het doorgeven van betalingsachterstanden. Een ‘budget-trainer’ kan dan hulp bieden. Ook wordt gedacht aan een pilot gratis openbaar vervoer voor minima.

Zoals u leest kwamen veel inhoudelijke zaken op deze ledenvergadering aan de orde. Daarover is op een betrokken en geanimeerde wijze gesproken en gediscussieerd. Duidelijk is dat onze (burger)fractieleden en wethouder zich met hun gaven en mogelijkheden inzetten voor een maatschappij met aandacht voor iedereen, in het bijzonder voor hen die in de knel zitten, én voor het milieu. Mag de Heer hen zegenen en wijsheid geven bij hun arbeid. De vergadering wordt besloten met het gelezen lied ‘O grote God die liefde zijt’ en dankgebed.

Uw nieuwe bestuursvoorzitter Kees Groenendijk

« Terug