Flits uit de fractie

Logo vierkantwoensdag 03 maart 2021 19:50

Onderwijs

Zoals u wellicht ook hebt gelezen is de nieuwe “technische school van de Koninginneweg”, tegenwoordig Actief College geheten, geopend door Huibert Steen. Het is een prachtig gebouw geworden, waar helaas door corona nog niet volop gebruik kan worden gemaakt. Een ander vervelend bericht was, dat het praktijkonderwijs, dat in het Actief College gegeven werd maar onder gezag van een school in Spijkenisse viel, door het teruggelopen leerlingaantal (18) niet meer in Oud-Beijerland mogelijk is. Huibert heeft er met de ambtenaren op alle mogelijke manieren naar gekeken, maar het kan gewoon niet. Nu zullen deze leerlingen dus naar Spijkenisse toe moeten.

Woningbouw

We hebben een mooie presentatie gehad over alle bouwplannen in Strijen. Wethouder Piet van Leenen heeft toegezegd zo snel mogelijk aan de slag te gaan, natuurlijk afhankelijk van ontwikkelaars en bouwers. Er komen allerlei woningtypes in alle prijsklassen. Als ChristenUnie dringen we natuurlijk aan op woningen voor starters op de woningmarkt: betaalbare woningen dus.

Diversen

Van het gemeentelijk noodfonds voor ondernemers, verenigingen en stichtingen wordt nog niet veel gebruik gemaakt, of dat een goed teken is? We vragen er met regelmaat naar.. Hoe zetten we de Hoeksche Waard in de etalage? Dat staat in de stukken over Gebiedsmarketing. Hoe willen we bekend staan in de regio? Hierover wordt in de maart-cyclus weer in de raad gesproken. Evenals over de Visie Vrijetijdseconomie: wat is er allemaal te doen, waar kan men overnachten? Op welk soort “toeristen” richten we ons en, ook heel belangrijk, waar valt een boterham in te verdienen? En er staan nog een aantal gemeentehuizen leeg in Strijen, Piershil en Numansdorp; wat gebeurt daarmee? Daar komt binnenkort ook meer informatie over..

Sport

Op het gebied van sport, met name met betrekking tot accommodaties en subsidies, is in de afgelopen periode het een en ander besproken. Het sportcentrum in Strijen is toe aan een flinke renovatie en het college heeft de opdracht gekregen een van de ontwerpen te laten uitwerken. Medio 2021 moet daar een antwoord op komen. In Numansdorp moet zelfs een geheel nieuw zwembad worden gebouwd. De subsidieregelingen uit de voormalige gemeenten moeten worden geharmoniseerd. Dat blijkt een taaie kluif; hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat sportverenigingen door de lagere, nieuwe subsidies in de problemen komen? Ingewikkelde materie maar ook een uitdaging.

Mobiliteit

Als ChristenUnie vinden wij goede mobiliteit in de HW belangrijk! Zoals jullie weten zijn er op tal van plaatsen komende veranderingen gaande. Belangrijk dat dijkwegen en provinciale wegen een goede ontsluiting krijgen. Bewoners op dijkwegen hebben veel overlast van het huidig drukke verkeer en het is daarom belangrijk dat vitale verkeersverbindingen ontstaan waar de ChristenUnie graag in wil bijdragen. Snelle fietspaden en de auto’s op dijkwegen zijn overal te gast waar woonkernen of buurtschappen zich bevinden. Asfalt geluidsarm maken met alle innovatieve toepassingen inrichten zoals warmte lint voor in de wintermaanden. Zout strooien is slecht voor het milieu. Met de provincie Zuid-Holland onderzoek doen naar de noodzakelijkheid en mogelijkheid van een snelle directe OV-verbinding vanuit alle delen van de Hoeksche Waard tussen de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee, Barendrecht of Noord-Brabant. De Korteweg moet veiliger voor fietsers worden ingericht. De randweg Strijen uitbreiden naar een goede verkeersverbinding naar Strijensas om het verkeer op de dijkwegen Schenkeldijk en Steenplaats te ontlasten, gelet op alle toekomstige ontwikkelingen op ruimtelijk gebied. Dit geldt natuurlijk ook voor de provinciale weg van Maasdam naar ‘s Gravendeel. Hier wordt een secundaire weg aangelegd, wat belangrijk is voor langzaam verkeer, goede doorstroming en natuurlijk een vrij liggend fietspad. Op deze knelpunten willen wij de komende jaren maatregelen nemen.

Duurzaamheid

Een belangrijk begrip geworden voor ons allemaal, hoe gaat dit verder vorm krijgen in de Hoeksche Waard? Wij vinden belangrijk dat zonnepanelen op daken worden gelegd en goede landbouwgrond niet vol wordt gelegd door investeerders en de euro’s subsidies naar het buitenland verdwijnen. Regionale energie-coöperaties zijn belangrijk en goede burgerparticipatie noodzakelijk. Warmtetransitie vraagt om goede kennis van geologie en zorgvuldigheid van boren in de grond omdat het niet altijd makkelijk is en veel risico’s kunnen ontstaan. Gas is een schone fossiele brandstof en belangrijk de komende jaren in de energietransitie i.p.v. de vele houtgestookte open haarden en palletkachels wat slecht is voor de luchtkwaliteit en onze gezondheid.

Biodiversiteit

Meer bomen, betere ecologische oeververdedigingen, natuurvriendelijk maaibeleid en goede samenwerking met de agrarische sector voor biologische teelt. De verschillende soorten planten en dieren hebben het slecht door ons consumptiegedrag, bewerking, schaalvergroting en inrichting van het polderlandschap. Ook monumentale bomen verdienen onze bescherming en aandacht in goede samenwerking met maatschappelijke partners. In aanvulling op de terreinen/bermen die ecologisch beheerd worden buiten de woonkern te onderzoeken welke bermen hiervoor nog meer in aanmerking komen. Hierbij specifiek de EHS verbindingszones te betrekken en de samenwerking te zoeken met collega overheden en maatschappelijke partners als HW Zoemt en Hoeksche Waards Landschap. Als ChristenUnie hebben wij een motie ingediend.

Ontgassende motortankschepen

De omwonenden ondervinden in Strijen en omgeving veel overlast en worden door het ontgassen blootgesteld aan giftige chemische stoffen. Volgens de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en de provinciale milieuverordening mag een schip niet ontgassen als die op anker ligt. Dit wordt omzeild door dan rustig rondjes te blijven varen nabij de Sassenplaat wat ook niet wenselijk is. Veel van deze schepen blijken te worden gewassen bij ATM in Moerdijk en gaan dan voor anker om hun ruim te drogen d.m.v. ventileren, wat ook verboden is. Wij willen een ankerverbod voor motortankschepen en hebben dit verzocht bij de Provincie d.m.v. een motie.

Met vriendelijke groet,

de fractieleden ChristenUnie Hoeksche Waard,

Alma Vervelde-Tuk (fractievoorzitter)

Jan van Westen (fractielid)

Jurrian Hensen (burgerraadslid) 

Kees van Pelt  (burgerraadslid)

« Terug