Meditatie

maandag 12 juli 2021 10:27

Borg staan voor een ander

Hoeveel verpleegkundigen hebben vorig jaar niet alles gegeven om de coronazieken op de IC te verzorgen, met het risico om zelf besmet te worden? Ook dacht ik aan een moeder die zich haar hele leven heeft ingezet voor haar zoon met een downsyndroom. Haar leven stond in dienst van haar zoon. En ik denk aan Svetlana Tikhanovskaya, de vrouw van de Wit-Russische oppositieleider, die, toen haar man gevangen gezet werd, zijn taken overnam, en nu op indringende wijze vanuit Litouwen het opneemt voor haar onderdrukte volk en zich keert tegen de dictator.

Het volk Israël heeft een zware woestijnreis achter de rug en staat op het punt het Beloofde Land binnen te trekken. In Jozua 2 lezen we dat twee spionnen uit het volk in Jericho polshoogte moeten nemen of de stad te veroveren valt. Ze komen bij Rachab, de hoer, die ze verbergt op het dak van haar muurhuis onder het vlas. Tegen de soldaten van de koning van Jericho zegt ze dat de mannen allang weg zijn. Ze neemt daarmee een groot risico, ze staat borg voor de twee spionnen. En dan vraagt Rachab op haar beurt of de Israëlieten haar familie willen sparen als ze straks Jericho binnenvallen. De twee mannen maken duidelijk: wij staan voor jou en je familie borg (Jozua 2:14). Hang, als de Israëlieten Jericho naderen, het rode koord uit het venster. Dan weten wij dat jouw familie bij jou is. Voordat we de stad innemen laten we jullie dan eerst vrij. De wee mannen staan borg voor Rachab en haar familie, zoals Rachab borg stond voor hen.

Ik ken nog Iemand die borg staat voor de hele wereldfamilie: Jezus Christus, een verre nazaat van Rachab. Hij is gekomen om ons mensen te dienen en Zijn leven te geven als losgeld voor velen (Marcus 10:45). Hij komt op voor de blinden, verlamden, melaatsen, armen (Matteüs 11:4-5). Hij betaalt met Zijn leven voor ons allemaal, en staat ook weer op voor ons allemaal. Gods Zoon, Jezus Christus, staat borg voor ons. Wat een genade! Laten wij ook aan de slag gaan in onze eigen omgeving en borg staan voor mensen in de verdrukking. Jezus ging ons voor.

Kees Groenendijk, bestuursvoorzitter CU-Hoeksche Waard

« Terug